.RU

Новини отстраниирайонивкризиснаситуаци я

Месечен информационен

Б Ю Л Е Т И Н

Н О В И Н И ОТ С Т Р А Н И И Р А Й О Н И В К Р И З И С Н А С И Т У А Ц И Я

О К Т О М В Р И 2004 Г.


КРИЗИСНИ ТОЧКИ В ЕВРАЗИЯ И АФРИКА ПРЕЗ МЕСЕЦА


Афганистан – Ситуацията остава относително несигурна в южните, югоизточните и източните части на страната поради инциденти, пpeдизвикани от самоделни взривни устройства, ракетни обстрели и въоръжени нападения върху правителствените сили, частите на коалицията и хуманитарните работници. Според наблюдателите с месеца на рамадана настъпва сравнително спокоен период.

* * *

Ирак – Не престават инцидентите, предизвикани от взривяването на самоделни взривни устройства и коли бомби, особено в района на централен Ирак в т. нар. сунитски триъгълник – градовете Фалуджа, Рамади, Самара, Бакуба и др. В отделни операции на коалиционните сили продължават да загиват и мирни жители. Според източници от САЩ от началото на войната техният брой вече надхвърля 100 000.

* * *

Бурунди – Съобщава се за отделни сражения между правителствените сили и Силите за защита на демокрацията (FDD), от една страна, и бунтовниците от Силите за национално освобождение (FNL), от друга. Сраженията обаче се водят единствено в провинция Буджумбура-селска. По решение на държавните лидери на страните от региона мандатът на преходното правителство е удължен до 22 април 2005 г.

* * *

ДР Конго – Отбелязва се влошаване на обстановката в областта Итури на провинция Буния. Районите на Ритшуру, Бени и Бутембо в провинция Северно Киву са подложени на нападенията на неконтролирани въоръжени групи. В провинция Кинду десетки хиляди етнически бабуйу бягат от север на юг поради конфликта с етноса бабембе.

* * *

Судан – Не се отбелязва подобряване на обстановката в западен Судан. За месец в региона Дарфур вътрешноразселените са се увеличили с 200 000 души. Констатира се, че въпреки споразумението за прекратяване на въоръженото противопоставяне, се задълбочава етническият конфликт, увеличават се въоръжените сблъсъци между армията и бунтовниците и нарастват нападенията срещу мирните жители. В южен Судан сблъсъци има по границата с Уганда, където са много от базите на угандийската Съпротивителна армия на собствениците (LURD).

* * *

Уганда – В северните области Гулу, Китгум, Падер и Лира на регионите Аколи и Ланго, намиращите се по границата със Судан, продължава напрежението, въпреки относителното затишие на атаките на LURD през последните няколко седмици. Властите твърдят, че са провели успешни операции срещу бунтовниците.


^ ИНФОРМАЦИИ ОТ СТРАНИТЕ НА ПРОИЗХОД НА ТЪРСЕЩИТЕ БЕЖАНСКИ СТАТУТ В БЪЛГАРИЯ


Афганистан

ПРОВЕДЕНИТЕ ИЗБОРИ НЯМА ДА РЕШАТ ПРОБЛЕМИТЕ

Състоялите се президентски избори сами по себе си няма да решат проблемите на Афганистан, тъй като бъдещето бъдещето на страната в значителна степен се влияе от корупцията, беззаконието и търговията с наркотици, се казва в специален доклад на световната международна хуманитарна организация CARE International. Организацията работи в страната над 40 години и в момента нейният персонал там възлиза на 800 души. В доклада се изтъква, че особено важно е да се постигне по-голяма реализация на програмата за обезоръжаване, демобилизация и реинтеграция. По данни на хуманитарните служители броят на въоръжените бойци на различните милиции е между 60 и 100 хиляди, а до началото на септември са демобилизирани едва 16 000 бивши бойци. В същото време в националната армия са включени само 13 000 души, а тя трябва да възлезе на 70 000 бойци до 2005 г. Подобно е положението и с афганистанската полиция и граничните части, чийто общ брой е само 20 000 души.


^ ПОЛОВИНАТА ОТ ТЕЖКИТЕ ОРЪЖИЯ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ ГРУПИРОВКИ СА ПРЕДАДЕНИ

Повече от половината тежки оръжия на въоръжените формирования вече са предадени, информират от Мисията на ООН за Афганистан (UNAMA). Говорителят на мисията Маноел де Алмейда е Силва съобщава, че до края на септември е събрано 1 916 броя тежко въоръжение в Джалалабад, Гардез, Кундуз, Мазар-е-Шариф, Кабул, Кандахар и Херат. Започва предаването и в долината Панджир. Според Де Алмейда е Силва бързо нараства броят на бившите бойци, които се интегрират в цивилния живот, но много малко от тях се включват в националната армия и полицията.


^ ПРОДЪЛЖАВАТ НАПАДЕНИЯТА НА ТАЛИБАНИТЕ ПО ГРАНИЦАТА С ПАКИСТАН

Не спират отделните акции на талибаните в южните части на Афганистан по границата с Пакистан. Според анализаторите засилената активност е свързана с неотдавнашните парламентарни избори. Агенция Асошиейтид Прес описва акция на талибаните в отдалечената област Шинкей на провинция Забул, където 40 талибани нападат правителствен военен пропускателен пункт. Намиращите се там войници се предават, но след това са разстреляни.


Армения и Нагорни Карабах

^ ПОМИЛВАНЕТО НА БАБАЯН СЕ ПОСРЕЩА С ПРОТИВОРЕЧИВИ ЧУВСТВА

През втората половина на септември президентът на Нагорни Карабах Аркадий Гукасян издаде декрет, с който помилва напълно 13 затворници и частично 22. Сред помилваните е и карабахският арменски военен лидер Самуел Бабакян.

Новината за освобождаването от затвора на Самуел Бабаян предизвиква противоречиви дебати, както в Армения, така и в Нагорни Карабах, още повече, че той не прави никакви коментари. Официалните карабахски власти също не дават каквито и да са изявления.

Бабакян се ползва със смесена репутация сред арменците. Когато през 1994 г. е прекратена войната, той широко е прокламиран като военен герой и главнокомандващ на фактически арменската армия в Карабах. След войната обаче Бабакян не остава само военен лидер, а се превръща в най-силния човек в анклава, контролиращ властта и стопанството. През 2000 г. обаче е обвинен в организиране на атентат срещу президента Гукасян, причинявайки неговото раняване. През януари 2001 г. е осъден на 14 години затвор. По мнението на някои анализатори освобождаването на Бабаян е свързано с мирния процес в Нагорни Карабах, а според други – очаква се неговото включване в политическия живот, което би оказало отрицателно влияние на умиротворяването.

Бангладеш

^ МАСОВИ АРЕСТИ ВЪПРЕКИ РАЗПОРЕЖДАНЕТО НА ВЪРХОВНИЯ СЪД

По нареждане на правителството полицията в много части на Бангладеш е извършила масови арести, информира Би Би Си. Само за 24 часа са арестувани 2000 души. Това става въпреки разпореждането на Върховния съд да се прекрати специалната полицейска операция, която незаконно цели ареста на привърженици на опозицията. Опозиционната партия Лига Авари също твърди, че повечето от арестуваните са нейни привърженици.

От своя страна властите отричат политическа мотивировка на операцията. Според тях арестите са част от непрекъснатите усилия за подобряване на законността и реда в страната.

Наблюдателите припомнят, че подобна кампания от арести властите предприемат и през пролетта, когато Лига Авари се опита да свали администрацията от власт чрез вълна от митинги.

Индия

^ НЕСИГУРНОСТ В СЕВЕРОИЗТОЧНА ИНДИЯ

В началото на месец октомври само за седмица в бомбени атентати и нападения с огнестрелно оръжие са убити близо 80 души в щатовете Асам и Нагален. Повечето от убитите в Асам са говорещи бенгалски мюсюлмани и жители на местни племена. Властите обвиняват за атаките групировката Национален демократичен фронт на Бодоленд (NDFB), която използва за действията си бази от Бутан. За някои от нападенията се смята, че са дело на Обединения освободителен фронт на Асам (ULFA). Този месец се навършват 18 години от началото на борбата на тази групировка “за независима родина на народа бодо в Асам”.

Наред с тези две групировки в този регион на североизточна Индия действат още около 30 въоръжени групи. Според местните наблюдатели през тази година те са претърпели големи загуби от действията на индийската армия и бутанските въоръжени сили.


^ УБИТ Е АВТОРИТЕТЕН ЛИДЕР НА СЕПАРАТИСТКИЯ АЛИАНС В ИНДИЙСКИ КАШМИР

В началото на октомври е убит членът на Всепартийната християнска конференция Мохамад Рафик Шаин, умерен лидер в основния сепаратистки алианс, съобщи Би Би Си. Двама неидентефицирани стрелци застрелват Рафик Шаин – водач на умерената фракция в Лигата за народно освобождение, пред дома му в кашмирската столица Сринагар. Убийството е извършено само ден след като правителството декларира, че е готово да започне без всякакви предварителни условия преговори със сепаратистите.

От започването на борбата на мюсюлманските сепаратисти в Индийски Кашмир през 1989 г. в сблъсъците загиват над 40 000 души. Новото правителство на Индия след идването си на власт тази година декларира, че каквито и да било преговори за Кашмир ще се водят само в съответствие с индийската конституция, която го определя като интегрална част на Индия. Неочаквано обаче в началото на октомври властите се отказват от тази постановка и предлагат преговори без предварителни условия. От друга страна, средствата за масова информация разпространиха изявление на пакистанския президент, който смята, че разрешаването на конфликта в Кашмир маже да се постигне чрез установяване на общо управление на Пакистан и Индия или чрез неговото поставяне под протекцията на ООН. Междувременно местни източници съобщиха за убийството на сепаратист, приближен на хардлайнера Сиед Али Шах Гилани. За убийството Гилани обвинява индийските сили за сигурност, които отричат това. От своя страна хардлайнерите считат, че каквито и да са преговори няма да дадат резултат без участието на Пакистан, в чиято територия е другата част на Кашмир.


Ирак

^ КЮРДИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НАПУСКАТ ГРАДОВЕТЕ НА СУНИТСКИЯ ТРИЪГЪЛНИК

Кюрдите продължават да напускат градовете, които се намират в т. нар. сунитски триъгълник, съобщават от Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. Кюрдските семейства изоставят домовете си в населените предимно със сунити градове на централен Ирак - Фалуджа, Рамади, Самара и Бакуба. Те са принудени да се отправят в контролирания от кюрди север под натиска на иракските бунтовници, а също избягвайки кръстосания огън между силите на коалицията и местните милиции.


^ ОКОЛО 6 000 ЗАТВОРНИКА БЕЗ ПРИСЪДИ В ДВА ЗАТВОРА

Около 6 000 затворника с иракска или друга арабска националност се държат без присъда в намиращия се в западната част на Багдад затвор Абу Гариб и в затвора Пока в Басра, на около 600 км южно от Багдад, съобщава местният вестник Ал Машрик. Цитира се специален доклад на Здравния комитет на Националния съвет на Ирак и на Министерството на човешките права, в който се твърди, че всички задържани не само не са съдени, но и към тях не са отправени никакви обвинения за престъпления. Според иракчаните повечето от тях са арестувани незаконно. Сред затворниците се намират много деца на възраст под 14 години и старци над 60 години. Посочват се случаи на задържане и на слепи.


^ ЖИТЕЛИТЕ НА ТАЛ АФАР СЕ ЗАВРЪЩАТ

Снабдяването с вода и енергия на бунтовническия център Тал Афар е възобновено и неговите жители постепенно се завръщат, съобщават местни източници. Тал Афар е разположен близо до северния иракски град Мосул. През миналия месец той бе място на триседмични сражения между коалиционните сили и местните милиции, които принудиха близо 100 000 мирни жители да напуснат домовете си.


Иран

^ НАРОДНИТЕ МУДЖАХИДИНИ И ТЕХНИТЕ ПРИВЪРЖЕНИЦИ СА ПОДЛОЖЕНИ НА РЕПРЕСИИ

Швейцарският съвет за бежанците разпространи специален доклад, в който се анализира положението на членовете на организацията Народни муджахидини и техните привърженици в Иран. Констатира се, че нейните членове са подложени на “изключително тероризиране” и рискуват, ако се завърнат в страната, да бъдат осъдени на различни срокове затвор и дори да получат смъртна присъда.


Нигерия

^ ЗА ТРИ ГОДИНИ ЖЕРТВИТЕ В ЩАТА ПЛАТО СА НАД 50 000

За първи път нигерийските власти оповестиха официални данни за жертвите на религиозно-етническите конфликти в централния щат Плато. По данни на правителствен комитет през последните три години кризата е довела до смъртта на над 53 000 мирни жители. Сред убитите са над 34 хиляди жени и деца. Близо 300 000 души са били принудени да напуснат домовете си. Изследването обхваща периода от 7 септември 2001 г., когато в едноседмично кръвопролитие, извършено в столицата на щата Джос, са убити над 1 000 души, до конфликта, завършил на 18 май 2004 г. Тогава президентът Олусегун Обасанджо, след избиването от християнските милиции на стотици мюсюлмани в Йелуа, въвежда извънредно положение в щата. Президентът използва властта на федералния парламент и отстранява избрания губернатор Джошуа Дарйе временно. Работата на съда е спряна с обвинението, че не извършва необходимото за ареста на виновниците за убийствата. Сблъсъците се разпространяват и на север в щата Кано.

В основата на конфликта в щата е спорът за земя между местните земеделци и търговци, повечето християни, и занимаващите се със стадно животновъдство мюсюлмани, чийто произход е от северна Нигерия. През последните четири години този конфликт се задълбочава и поради въвеждането на ислямското законодателство в 12 северни нигерийски щата. Много от християните считат, че чрез това действие мюсюлманите искат да наложат своята хегемония.


^ МИРНО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА НИГЕРСКАТА ДЕЛТА

Етническите милиции в Нигерската делта и нигерийското федерално правителство се съгласиха на “пробно примирие”, информират местни източници. Анализаторите и местните обществени дейци обаче го посрещат със скептицизъм. След тридневни преговори правителствените представители и двамата основни племенни командири в Щата на реките - Муджахид Докубо-Асари и Атеке Том, са се споразумели да спрат въоръженото противопоставяне, което няколко месеца е обхванало околностите на нефтения център Порт Харкорт. Ситуацията достига своя критичен максимум в края на септември, когато формированието Народни доброволчески сили на Нигерската делта на Докубо-Асари отправя ултиматум нефтените компании да прекратят работата си на 1 октомври или в противен случай неговите части ще предприемат нова офанзива под названието “Операция Юмрукът на скакалеца”. Заплахата предизвиква паника на световния нефтен пазар и принуждава президента Обасанджо да покани на преговори в столицата Абуджа Докубо-Асари - човека, който правителството дълго време обявява за дребен гангстер.

Докубо-Асари, син на бившия висш нигерийски съдия Докубо Асарио, започва да следва право, което изоставя през 1988 г., приемайки исляма. По-късно навлиза в радикалната политика и през 2002 г. става президент на Младежкия съвет на етноса иджау. В интервю, разпространено от Интегрираната регионална информационна мрежа в началото на годината, той заявява, че е взел оръжието след “масовото фалшифициране на изборите през 2003 г.”, които оставят на власт за втори срок президента Обасанджо и неговата Народна демократична партия. Докубо-Асари обвинява властите за създаване и подкрепа на т. нар. Бдителна милиция на Нигерската делта с лидер Атеке Том с цел ликвидиране на Народните доброволчески сили. Малко е известно за Том, тъй като той отказва всякакви интервюта и не дава изявления за отношенията си с групировката на Докубо-Асари. Властите отхвърлят каквато и да е връзка с групировката на Том.


Сомалия

^ ИЗБРАН Е ПРЕЗИДЕНТЪТ ЗА ПРЕХОДНИЯ ПЕРИОД

Заседаващят в кенийската столица Найроби 275-членен временен парламент на Сомалия избра президент за преходния период, съобщават международните средства за масова информация. Парламентът бе конструиран през август след продължилата две години в Кения Сомалийска мирна конференция. За временен президент е избран 69-годишният политик и бивш военен Абдулахи Юсуф Ахмед. От 1998 г. той е президент на Пунтленд, самообявил се за автономен североизточен регион на Сомалия. Веднага след поемането на поста Юсуф призова Африканският съюз да настани в страната умиротворителен контингент в размер на 20 000 души, за да се гарантира сигурността. По думите на говорителя на съюза Адам Тиам основната задача на контингента ще бъде да подпомогне разоръжаването на различните милиции.

Междувременно информационните агенции разпространиха изявлението на президента на самообявилата се за автономна Република Сомалиленд Дахир Рияле Кахин, че “неговата страна ще пристъпи към преговори със Сомалия единствено при спазване на съответния суверенитет”. По-рано т. г. бе разпространена декларация на Министерския съвет на Сомалиленд и на нейната Камара на старейшините, подкрепена и от двете опозиционни партии в страната, че няма да се водят дискусии за реинтегриране на двете страни. Сомалиленд обявява своята независимост от останалата част на Сомалия през май 1991 г., когато след падането на режима на Мохамад Саид Баре държавата остава без централно управление и се разпада на многобройни феодално-племенни единици.


Судан

^ ХИЛЯДИ ЖИТЕЛИ НА ДАРФУР ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НАПУСКАТ ДОМОВЕТЕ СИ, БЯГАЙКИ ОТ СРАЖЕНИЯТА

През изминалия месец продължаващите сблъсъци в суданския регион Дарфур са принудили над 200 000 да напуснат домовете си, информират от ООН. Според хуманитарния координатор на ООН за Судан Мануел Аранда Да Силва несигурността в Дарфур е блокирала оказването на помощ на 1,5 милиона вътрешноразселени. По неговите думи нарастват случаите на разграбване на помощите от въоръжени лица. Международните средства за масова информация съобщават за предупрежденията на ООН, че ако суданските власти не прекратят насилията международната организация ще предприеме санкции спрямо Судан. Установява се фактът, че правителството не успява да обуздае толерираната от него етническа арабска милиция Джанджауид. Формированието е обвинено за убийството на хиляди черни африканци и обезлюдяването на много селища като част от кампанията срещу местните бунтовници. Към всичко това Да Силва прибавя констатацията, че въпреки подписването на споразумение за прекратяване на враждебните действия между правителството и бунтовниците, етническият конфликт нараства, увеличават се нападенията върху мирните жители и сблъсъците между правителствените войски и бунтовническите групи. И двете страни – правителствените сили и милициите Джанджауид, както и бунтовниците от Суданската освободителна армия (SLA) и Движението за справедливост и равенство (JEM) се обвиняват взаимно за нарушенията на примирието. Медиите акцентират, че САЩ вече класифицират конфликта в Дарфур като геноцид, а хуманитарните организации разглеждат нападенията срещу цивилните жители като военни престъпления.

В същото време Генералният секретар на ООН Кофи Анан назначи следствена комисия, която да разследва и установи до каква степен в Дарфур се извършва геноцид. На нейния екип, ръководен от италиански магистрат, е определен тримесечен срок за извършване на разследването.


^ ПОДНОВЕНИ СА МИРНИТЕ ПРЕГОВОРИ С БУНТОВНИЦИТЕ ОТ ЮЖЕН СУДАН

Суданското правителство и южносуданската бунтовническа групировка започнаха нов рунд преговори в кенийската столица Найроби, опитвайки се отново да сложат окончателен край на най-дългата гражданска война в Африка, съобщава Франс Прес. (Войната започва през 1983 г., когато немюсюлманите от юга започват бойни действия срещу ислямското правителство, преобладавано от севера.) Според агенцията хартумската делегация е начело с вицепрезидента Али Осман Таха, а преговарящите от отсрещната страна се ръководят от лидера на бунтовническата групировка Суданско народно освободително движение/Армия (SPLM/A) Джон Гаранг. Цитира се изявлението на Гаранг, че “той е готов да остане в Найроби с ангажимент да завърши преговорите като постигне договорености по всички оставащи въпроси и в крайна сметка да подпише окончателното мирно споразумение”. По повод подновяването на преговорите наблюдателите припомнят, че те се водят на високо равнище вече две години, благодарение на което са подписани шест протокола по основните политически въпроси. Според тях остава само уточняване на техническата материя, като практическото прекратяване на враждебните действия и въпросите на сигурността.


^ ПРОВАЛЕН ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ

Най-малко 28 души, предимно членове на силите за сигурност, са арестувани заради опит за сваляне на суданското правителство, информира агенция Франс Прес. Прокуратурата ги обвинява в подтикване към война в държавата, планиране на атентати срещу политически лидери и завземане на държавните комуникации. Според агенцията задържаните са членове на забранената ислямистка организация Обществен национален конгрес на Хасан ал-Тураби. По сведения на прокуратурата няколко от задържаните са от региона Дарфур. Между тях е полицейски полковник, заподозрян, че привлича служители на силите за сигурност за осъществяване на заговора. По сведения на кореспондента на Би Би Си Алфред Табан в суданската столица Хартум цари напрежение, тъй като нейните жители са обзети от страх, породен от засиленото военно присъствие по улиците.

Наблюдателите припомнят, че преди време Тураби е бил близък съратник на президента Омар ал-Башир, но борбата за власт ги разделя през 1999 г. През следващия период, в резултат на противопоставянето, той прекарва няколко години в затвора. Преди година властите го обвиняват, че подкрепя дарфурското бунтовническо Движение за справедливост и равенство (JEM). През март т. г. Тураби отново е арестуван с обвинение за участие в опит за преврат. Тогава той отрича каквито и да са връзки с бунтовници или участие в заговор, но декларира, че симпатизира на някои от техните искания, като децентрализиране на властта на Хартум спрямо обеднелите региони, какъвто е Дарфур. Междувременно президентът Омар ал-Шариф декларира, че на Обществения национален конгрес може да се разреши да поднови своята активност, ако отстрани Тураби, но неговите членове отказват това.


^ ПОДНОВЯВА СЕ РЕПАТРИРАНЕТО НА ЕРИТРЕЙСКИТЕ БЕЖАНЦИ

Подновява се доброволното репатриране на еритрейските бежанци от Судан, информират от ВКБООН. Според бежанската агенция до края на годината ще бъдат репатрирани 27 000 бежанци, с което броят на репатрираните през 2004 г. ще достигне 35 000, а от 2001 г., когато започва програмата за организирано репатриране – 120 000 души.


Сирия

^ АМНЕСТИ ИНТЪРНЕЙШАНЪЛ ПРИВЕТСТВА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА СИРИЯ КЪМ КОНВЕНЦИЯТА СРЕЩУ МЪЧЕНИЯТА

Международната правозащитна организация Амнести Интърнейшанъл разпространи официално изявление, с което приветства Сирия за присъединяването й към Конвенцията на ООН срещу мъченията. Изразява се очакването страната да преразгледа своята правна и нормативна уредба в съответствие с Конвенцията, за да се осигури прилагането на всички нейни постановки. Организацията също призовава Сирия да ратифицира и Протокола към Конвенцията, което ще позволи в бъдеще да се спрат мъченията, а така също и да се подпомогнат властите в установяването на механизъм за ликвидиране на мъченията и тяхната превенция. По повод присъединяването на Сирия към Конвенцията наблюдателите припомнят, че Амнести Интърнейшанъл е констатирала 38 различни вида мъчения, които се прилагат в затворите и местата за задържане в Сирия. Според правозащитниците те не само се използват и в момента, но се използват и нови методи на измъчване.


Турция

^ ГЕРМАНИЯ ЕКСТРАДИРА ТУРСКИ ИСЛЯМИСТКИ ЛИДЕР

В Истанбул принудително е докаран Метин Каплан, известен като “Халифа на Кьолн”, веднага след новия му арест в Германия. В Турция той има няколко обвинения, свързани с държавна измяна, включително планиране взривяване на самолет с 200 кг експлозив през 1998 г. върху мавзолея на основателя на светската турска държава Кемал Ататюрк. От тогава Турция иска Германия да предаде този политически емигрант.

Каплан оглавява групировка, наречена “Халифет девдели” (“Държава халифат”), която се бори за сваляне на светското турско правителство и прозападните правителства в мюсюлманските страни. В Германия той живее от 21 години и вече е излежал четиригодишна присъда за подбуждане към убийство на съперничещия му ислямски лидер Ибрахим Софу през 1995 г. Междувременно през 2002 г. след приемането на специален закон срещу тероризма неговата организация е поставена извън закона в Германия. През март 2003 г. той е освободен, въпреки издадената по-рано заповед за екстрадирането му в Турция. Властите го изпускат и за известно време следите му се губят. Това предизвиква скандал и остри критики, отправени към германската полиция. Според анализаторите Каплан е знакова фигура на ислямския екстремизъм и процесът срещу него ще предизвика не по-малък интерес от този срещу кюрдския лидер Абдула Йоджалан.


Пакистан

^ ЗАКОНЪТ СЕ ЗАТЯГА ПО ОТНОШЕНИЕ “УБИЙСТВАТА НА ЧЕСТТА”

Пакистанското Национално събрание прие закон, с който като максимална присъда се въвежда смъртното наказание за т. нар. “убийства на честта”. Тези убийства се извършват като наказание за изневяра, женитба без съгласието на семейството, предбрачни полови отношения или когато жената е изнасилена. Ежегодно в Пакистан поради тези причини биват убивани стотици жени. В селските райони, където господстват племенните отношения, много от тези убийства остават ненаказани.

С новия закон се въвеждат по-строги наказания за убийствата на честа. Някои организации за защита правата на жената обаче го критикуват и считат, че той не действа достатъчно добре за закрила на жените. Отбелязва се фактът, че законът даже не обявява като незаконна практиката убийците да откупуват свободата си чрез изплащане на компенсация на роднините на жертвата. Ройтерс разпространи изявлението на директорката на Пакистанската комисия за човешките права Камила Хят, която заявява: “Докато остава място за извънсъдебни споразумения, жените ще продължава да бъдат убивани и убийците да ходят на свобода.” Активистката за защита на женските права Маджида Разви, цитирана от Би Би Си, от своя страна казва следното: “Това е слаб закон, защото не обхваща напълно престъплението, но той все пак е положителна стъпка.”


Руска федерация

^ НОВИЯТ ЧЕЧЕНСКИ ПРЕЗИДЕНТ ПОЛОЖИ КЛЕТВА

Новият президент на размирната чеченска република Алканов положи клетва при засилени мерки за сигурност в столицата Грозни. Това бе повод анализаторите да напомнят, че получилият 73,67 % от гласовете на изборите през август промосковски кандидат е постигнал победата си благодарение на масови нарушения на изборния процес. Те го характеризират като нечестен. Отново се споменава, че чеченските бунтовници окачествиха президентските избори като “срам” и отказаха да признаят победата на бившия чеченски вътрешен министър още преди да бъдат оповестени резултатите. Говорителят на Държавния департамент на САЩ заяви, че изборният процес “не отговаря на международните стандарти за демократични избори”.


^ ИЗ БЕЖАНСКАТА ПРАКТИКА НА СТРАНИТЕ ОТ ЕС

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ: ПОЛИТИЧЕСКО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ФОНД ЗА БЕЖАНЦИТЕ

Постигнато е политическо споразумение с надслов “Решение за образуване на Европейски бежански фонд (ERF) за периода 2005-2010 г.”, известен като ERF-ІІ. Сегашният фонд ERF-І, обхващащ периода 2000-2004 г., прекратява действието си на 31 декември 2004 г. Предвижда се с новия фонд да се отдели специално внимание на новоприетите страни-членки на ЕС.

^ РЕАКЦИЯ НА УКРАИНСКИТЕ ВЛАСТИ ПО ПОВОД НАМЕРЕНИЯТА НА ЕС ДА ИЗГРАЖДА БЕЖАНСКИ ЦЕНТЪР В УКРАЙНА

По повод появилите се в края на септември съобщения, основаващи се на сведения от Европейския съюз, че се разглежда възможността за разположение на финансиран от него приемателен бежански център на територията на Украйна, последва незабавна реакция на украинските власти. Украинското Министерство на външните работи разпространи изявление, с което се изразява неговата резервираност и загриженост, “тъй като тези въпроси не са били консултирани с украинските власти”.

Според източници от ЕС за изграждането на транзитен приемателен център в Украйна ще се използва помощта на трите балтийски държави, Австрия и Словакия. Целта е той да приеме идващите от Руската федерация бежанци и по-специално чеченците.

^ ЕДИНОДУШНО РЕШЕНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД ЗА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА ЗА ЕКСТРАДИРАНЕ НА ИРАНЕЦ С БЕЖАНСКИ СТАТУТ

Европейският съд за човешките права потвърди шведското решение за екстрадирането на иранец, притежаващ бежански статут, след като е излежал своята 10-годишна присъда за “убийство на честта” на своята съпруга. Единодушно е взето решение да се отхвърли жалбата на иракчанина, който е убил жена си, тъй като е искала развод.

Жалбата срещу експулсирането е базирана на Параграф 3 на Конвенцията (нехуманно и унизително отношение или измъчване) и нарушения на Параграф 8 (по отношение живота на семейството), тъй като ще бъде разделен от синовете си. След убийството на майката те са гледани от своя чичо и в момента са на 17 и 19 години.

Въпросният иранец пристига в Швеция през 1988 г. и през следващата година получава политическо убежище под фалшива самоличност, тъй като иска закрила под друго име. Причина за това е, че молбата му вече един път е отказана в Холандия.

През 1996 г. иранецът е осъден за убийството на съпругата си. Като оправдание той твърди, че тя му изневерява и затова нейната фамилия е упражнила натиск да я убие.

Европейският съд потвърждава решението на шведската Миграционна служба, че експулсацията няма да подложи на физически риск жалбоподателя или да застраши неговия живот. Европейските съдии считат, че “неговата политическа дейност в Иран и твърденията му, че е задържан и измъчван, датират от преди 20 години и днес той няма да е обект на вниманието на иранските власти”. По отношение на политическата му активност в Швеция, тя има 10-годишна давност, а след освобождаването му не членува и не е свързан с каквато и да е поставена от Иран извън закона организация. Съдиите също отхвърлят твърдението, че има опасност той да бъде убит от някои членове на семейството на съпругата, тъй като преди е твърдял, че именно нейното семейство му е оказало натиск да я убие. От друга страна се казва, че не е задължително ищецът да се завърне и живее в селото на нейните роднини, а може да се настани на друго място в страната.

По отношение на претенциите, мотивирани възоснова на Параграф 8, съдът смята, че досега и двамата сина са били в добри близки отношения със своя чичо и “няма съмнения за евентуално влошаване на тези отношения в случай на екстрадиране на бащата”.


ШВЕЦИЯ: ^ РАЗЛИЧИЯ МЕЖДУ МИГРАЦИОННАТА СЛУЖБА И БОРДА ПО ЖАЛБИТЕ ЗА РЕПАТРИРАНЕТО НА ИРАКЧАНИТЕ, ЧИИТО МОЛБИ ЗА УБЕЖИЩЕ СА ОТКАЗАНИ

Съобщава се за значителни противоречия между шведската Миграционна служба и Борда по чуждестранните жалби доколко е безопасно връщането на иракските граждани, на които е отказано убежище. Официалната позиция на Миграционния борд е, че иракчаните от южен и северен Ирак може да бъдат репатрирани. Тази позиция обаче се отхвърля от Борда по чуждестранните молби и Миграционната служба на западна Швеция, които отказват да следват официалната позиция. Миграционната служба на западна Швеция декларира, че няма да изпрати никакви иракчани в южен и централен Ирак, докато ситуацията не стане по-стабилна. По думите на служител на Борда по чуждестранните жалби службата е възприела тактиката “да почакаме и видим”. На практика бордът е спрял да разглежда жалбите, отнасящи се за отхвърлените молби на първа инстанция. На чакащите отговор на жалбите се гарантира, че до разглеждането им, те няма да бъдат репатрирани.


ФРАНЦИЯ: 250 000 БЕЖАНЦИ, ЧИИТО МОЛБИ ЗА УБЕЖИЩЕ СА ^ ОТХВЪРЛЕНИ, ВСЕ ОЩЕ СА ВЪВ ФРАНЦИЯ

Френският централен ежедневник “Фигаро” оповести, че притежава конфиденциален правителствен доклад, че близо 250 000 бежанци, чиито молби за даване на убежище са отхвърлени, все още се намират на територията на страната без каквото и да е разрешение за това. Според този доклад, изготвен от Генералната дирекция по социалните въпроси (IGAS), около една четвърт от този брой са семейства, които са създадени от 1998 г. насам. IGAS предупреждава, че трудно може да се извърши по-значително репатриране на тези семейства “особено при наличието на деца”. По твърденията на “Фигаро” от 286-те милиона евро, които през миналата година френското правителство е изразходвало за търсещите убежище, 46 милиона евро са дадени за бежанци, чиито молби са отхвърлени и нямащи право да пребивават повече в страната.


НОРВЕГИЯ:^ МИНИСТЪРЪТ, ОТГОВАРЯЩ ЗА БЕЖАНЦИТЕ, ОТХВЪРЛЯ ИСКАНЕТО НА ИМИГРАЦИОННАТА СЛУЖБА ЗА ОСТАВАНЕТО НА ИРАКСКИТЕ КЮРДИ, КОИТО СА СЕ ИНТЕГРИРАЛИ  В ОБЩЕСТВОТО

Министърът на местното управление и регионалното развитие на Норвегия Ема Солберг отхвърли искането на Имаграционния директорат (UDI), основано на “значителни хуманитарни презумпции”, да се предостави право на постоянно пребиваване на около 2000 кюрди. Техните молби за бежански статут са отхвърлени. Те са пристигнали в Норвегия преди от 4 до 6 години и добре са се интегрирали в обществото. Повечето от тях владеят добре норвежки и имат работа. По време на режима на Садам на тези иракчани е дадена временна закрила без право на присъединяване на семейството. Според г-жа Солберг обаче “пет години в Норвегия не означават, че те притежават достатъчно здрави връзки в страната, които да им позволяват постоянно пребиваване”. Тя смята, че те ще се върнат в Ирак, въпреки че в момента несигурната обстановка там възпрепятства репатриранията.

Това решение на г-жа Солберг се подкрепя и от Борда по имиграционните жалби, който също счита, че тези иракчани би следвало да се завърнат в родната страна.


Горните сведения са получени от Обединената мрежа за регионална информационна (IRIN) на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, източници на ВКБООН и международни информационни агенции. По-подробна информация, точни дати и източници за конкретни събития могат да се получат в отдела.


Октомври 20004 г.

ОТДЕЛ “СПЕЦИАЛИЗИРАНА ИНФОРМАЦИЯ”


ocenka-effektivnosti-prognozirovaniya-hromosomnoj-patologii-u-ploda-na-osnove-nejrosetevogo-modelirovaniya-14-00-01-akusherstvo-i-ginekologiya.html
ocenka-effektivnosti-rashodov-na-obrazovanie-v-regionah-rossii-na-osnove-granici-proizvodstvennih-vozmozhnostej.html
ocenka-effektivnosti-realizacii-programmi-osnovnaya-obrazovatelnaya-programma-nachalnogo-obshego-obrazovaniya-soderzhanie.html
ocenka-effektivnosti-reklami-v-deyatelnosti-magazina.html
ocenka-effektivnosti-sed-uchebno-metodicheskij-kompleks-po-kursu-sovremennie-otechestvennie-sistemi-avtomatizacii.html
ocenka-effektivnosti-soprovoditelnoj-terapii-effektivnost-risk-adaptirovannoj-terapii-ostrogo-mieloidnogo-lejkoza.html
 • obrazovanie.largereferat.info/pravila-pozharnoj-bezopasnosti-dlya-predpriyatij-i-organizacij-gazovoj-promishlennosti-vppb-01-04-98-stranica-6.html
 • nauka.largereferat.info/v-plani-lekcionnih-i-seminarskih-zanyatij-uchebno-metodicheskij-kompleks-grazhdanskoe-pravo-sostaviteli-emelkina.html
 • upbringing.largereferat.info/krasnaya-strujka-v-svetloj-vode-1-zakon-tajga.html
 • institut.largereferat.info/tema-7-organi-ispolnitelnoj-vlasti-opornie-konspekti-lekcij-i-glossarij-disciplina-administrativnoe-pravo.html
 • obrazovanie.largereferat.info/problemi-i-perspektivi-shkolnogo-sajtostroeniya.html
 • assessments.largereferat.info/eksport-volfgang-hojer-kak-delat-biznes-v-evrope.html
 • thesis.largereferat.info/programma-disciplini-sovremennie-problemi-i-koncepcii-obshego-menedzhmenta.html
 • occupation.largereferat.info/moskva-2005-gosudarstvennaya-sluzhba-v-organah-vnutrennih-del.html
 • composition.largereferat.info/patofiziologiya-gemostaza-tromboz.html
 • nauka.largereferat.info/uchenie-ob-obshem-adaptacionnom-sindrome-lobzin-v-s-reshetnikov-m-m-autogennaya-trenirovka.html
 • uchebnik.largereferat.info/vopros-o-zemle-yurij-moroz-istina-v-tezisah-chast-vtoraya-chtenie-etoj-knigi-opasno-dlya-vashego-mirovozzreniya.html
 • books.largereferat.info/churasovo-detskie-godi-bagrova-vnuka.html
 • thescience.largereferat.info/igorya-fedorovicha-gluhova-ot-vsej-dushi-pozdravlyaem-s-dnem-rozhdeniya-udachi-vo-vseh-delah-spasibo-za-pomosh-podderzhku-i-vnimanie-uspehov-vo-vseh-namechennih-dela-stranica-11.html
 • universitet.largereferat.info/tehnicheskoe-zadanie-na-provedenie-otkritogo-zaprosa-predlozhenij-predmet-pravo-zaklyucheniya-dogovora-na-vipolnenie-proektno-iziskatelskih-rabot-po-obektu.html
 • zadachi.largereferat.info/ponyatie-obyazatelstva.html
 • assessments.largereferat.info/diplomnij-proekt-2007-god-kolichestvo-stranic-121-tablic-35-risunkov-3-shem-3-stranica-10.html
 • turn.largereferat.info/ov-yuzhakova-e-v-popova-rossijskij-gosudarstvennij.html
 • doklad.largereferat.info/uchebno-metodicheskij-kompleks-po-discipline-elektricheskie-peredachi-lokomotivov-nazvanie.html
 • institute.largereferat.info/glava-3-strukturnie-urovni-organizacii-materii-v-n-lavrinenko-vserossijskij-zaochnij-finansovo-ekonomicheskij.html
 • kontrolnaya.largereferat.info/prorok-a-s-pushkina-i-m-yu-lermontova.html
 • znanie.largereferat.info/4113-proverka-i-regulirovka-toplivnih-nasosov-visokogo-davleniya-uchebnoe-posobie-dlya-studentov-2oo8-g.html
 • upbringing.largereferat.info/koncepciya-razvitiya-sportivno-ozdorovitelnogo-turizma-v-rossijskoj-federacii-na-period-do-2005-goda.html
 • teacher.largereferat.info/glava-4-uravnitelnij-princip-i-sovetskaya-uravnilovka-s-g-kara-murza-sovetskaya-civilizaciya-tom-ii.html
 • doklad.largereferat.info/uchebno-metodicheskij-kompleks-po-discipline-istoriya-zarubezhnoj-literaturi-xvii-xviii-vv-specialnost-031001-65-stranica-9.html
 • assessments.largereferat.info/dinamika-otnoshenij-hishnik-zhertva.html
 • knigi.largereferat.info/samostoyatelnaya-vneauditornaya-rabota.html
 • university.largereferat.info/filosofskie-voprosi-v-proze-ia-bunina-na-primere-1-2-proizvedenij-tema-revolyucii-i-ee-voploshenie-v-poeme-a-bloka-dvenadcat.html
 • exchangerate.largereferat.info/atmosfernoe-elektrichestvo.html
 • shpargalka.largereferat.info/uchebno-metodicheskij-kompleks-disciplini-ekonomika-stran-atr.html
 • knowledge.largereferat.info/metodicheskie-ukazaniya-po-vipolneniyu-kursovoj-raboti-dlya-studentov-ukursa-specialnosti-06-04-stranica-4.html
 • klass.largereferat.info/7-perechen-uchebnih-kinofilmov-i-vidomaterialov-uchebno-metodicheskij-kompleks-po-discipline-optika-dlya-specialnosti.html
 • turn.largereferat.info/paramahansa-jogananda-avtobiografiya-joga-stranica-24.html
 • uchit.largereferat.info/tehnicheskaya-postanovka-zadachi.html
 • letter.largereferat.info/obrazovatelnaya-programma-po-specialnosti-spo-031601-reklama-na-baze-srednego-polnogo-stranica-2.html
 • tasks.largereferat.info/3-strukturnaya-shema-organizacii-zanyatij-polevih-vihodov-kokurkin-yu-v-manevich-l-a-organizaciya-i-deyatelnost.html
 • © LargeReferat.info
  Мобильный рефератник - для мобильных людей.